SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

obrobka termiczna

Czy chodziło Ci o: "obróbka termiczna"?

  • Glutation jest najważniejszym i najsilniejszym przeciwutleniaczem znajdującym się w organizmie człowieka. Przeciwutleniacze to substancje, które mają za zadanie ograniczyć działanie stresu oksydacyjnego poprzez zredukowanie ilości wolnych rodników. Podczas gdy większość przeciwutleniaczy znajduje się w żywności (głównie w warzywach i owocach), tak [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2465 Data: 2020-05-23 13:43:58
  • Żurawina - właściwości i zastosowanie

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Żurawina, zaraz obok rodzynek, daktyli czy moreli, to ulubiony suszony dodatek do naszych owsianek, omletów i innych ciekawych wypieków. Mało kto wie, co kryje się w żurawinie, jakie jest jej działanie na nasz organizm, z czego słynie, jakie ma zastosowanie w kuchni. Te oraz inne kwestie przybliżę w poniższym artykule. Kruche ciasteczka z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3706 Data: 2017-11-17 12:25:16
  • 9 kłamstw dotyczących węglowodanów

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Węglowodany dość często utożsamiane są z cukrem, co posiada wydźwięk negatywny, gdy o nich wspominamy. Jednak wymaga pewnego sprostowania. To, że cukry należą do grupy węglowodanów, nie oznacza, że słysząc słowo węglowodany, musimy mieć przed oczami biały cukier stołowy i pełną paletę jego następstw negatywnych przy nadmiernej konsumpcji. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10748 Data: 2018-02-21 11:14:07
  • Witamina C, znana również jako kwas askorbinowy, wyróżnia się na tle innych witamin ze względu na kilka charakterystycznych cech. Istotności dodaje jej fakt, że jest rozpuszczalna w wodzie i organizm nie może jej magazynować w dużych ilościach, przez co musi regularnie być spożywana. Jedną z najważniejszych funkcji witaminy C jest jej silne [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 416 Data: 2023-06-22 12:31:18
  • Wspomaganie organizmu pod kątem odporności powinno skupić się przede wszystkim na produktach naturalnie wzmacniających nasz system immunologiczny, które dość obficie występują w pokarmach. Ze względu na szerokość geograficzną, w jakiej żyjemy, jak i zmiany pogodowe, które potrafią płatać figle, odporność może być wystawiana na szereg prób. W [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5542 Data: 2017-05-01 10:02:20
  • Dieta na masę dla ucznia - co jeść w szkole, żeby przytyć?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Chłopcy w wieku szkolnym bardzo często zaczynają myśleć o kształtowaniu swojego ciała. Nagle zmieniająca się sylwetka i szybki wzrost sprawiają, że młodzi mężczyźni pragną nabrać więcej kilogramów i przybrać na masie. Swoją przygodę z treningiem kształtującym tkankę mięśniową najczęściej zaczynają w zaciszu domowym, ćwicząc z ciężarem własnego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 990 Data: 2022-10-19 08:08:20
  • Spora ilość godzin pracy, życie rodzinne, treningi czy inne obowiązki, często zmuszają nas do tego, aby przeznaczyć jak najmniej czasu na dietę i przygotowanie posiłków. Praca, którą należy włożyć i czas, jaki należy poświęcić na gotowanie, pieczenie, ogólne komponowanie dań, szczególnie dla osób początkujących wydaje się głównym problemem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8223 Data: 2017-06-26 00:52:28
  • Olej kokosowy w kuchni i kosmetykach

    Artykuł
    Fitwoman (uroda)

    Rok 2016, jak i 2017 zdecydowanie można okrzyknąć rokiem kokosa. Wszystko za sprawą szeroko rozpropagowanego oleju kokosowego, który dzięki swoim właściwościom szybko zyskał na popularności. Główny składnik, który decyduje o jego wyjątkowości to średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe MCT. Olej kokosowy nadaje się zarówno do tego, aby wykorzystać go w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7292 Data: 2017-08-21 09:41:56
  • To chyba jeden z największych mitów u kuchni. Uczono nas, aby każdy produkt przed przyrządzaniem posiłku umyć. Dotyczy to owoców, warzyw oraz mięsa. Okazuje się, że mycie mięsa przed przyrządzaniem nie jest konieczne, a nawet przeciwwskazane. Dlaczego? Przecież prócz mięsa przygotowujesz jeszcze inne produkty. Obierasz ziemniaki, myjesz warzywa, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10289 Data: 2017-09-15 12:15:59
  • Niskokaloryczny keczup - KECZUPOS ŁAGODNY

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Klasyczny skład współczesnego keczupu opiera się najczęściej na koncentracie pomidorowym uzupełnionym o przyprawy, ocet oraz cukier. Mimo iż jest to produkt przetworzony i w pierwszej chwili można uznać go za coś małowartościowego, to jednak gości on prawie w każdym domu, nawet u osób zdrowo się żywiących.  Źródła: Caseiro, M., Ascenso, A., [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 421 Data: 2023-04-17 17:12:24
  • Chociaż nazwa omega-3 jest nazwą zbiorczą dla wielu związków, to szczególną uwagę w tej grupie zwraca się na kwasy eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA), a także kwas α-linolenowy (alfa-linolenowy; ALA), gdyż są najlepiej przebadanymi kwasami omega-3 pod kątem żywienia człowieka. Ich bezpośredni lub pośredni zakres oddziaływań obejmuje [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2301 Data: 2022-05-20 12:29:17
  • Keczupos pikantny, czyli dietetyczny ketchup na ostro!

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W okresie letnim na naszych stołach króluje wiele dodatków do dań, jednak szczególną popularnością cieszy się znany wszystkim sos pomidorowy, czyli keczup, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie grilla. Wykorzystywany jest do mięs, kanapek, popularnych przekąsek typu fast food, czy tradycyjnych potraw.  Wybieraj mądrze! Mimo iż dodatek ten [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 365 Data: 2023-08-11 15:05:59
  • Witamina C pełni wiele ważnych funkcji w organizmie. Aby mogła odgrywać swoją rolę, musi być jednak codziennie konsumowana w odpowiedniej ilości. Przy spełnieniu tego warunku witamina C stanowi czynnik wspierający potencjał antyoksydacyjny organizmu, co może mieć znaczenie m.in. w kontekście przeziębień. Podaż i suplementacja podczas [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4450 Data: 2021-03-02 16:07:20
  • Szczególną uwagę na wysokość podaży witaminy C w codziennej diecie zwraca się w okresach jesiennym i wiosennym, kiedy to organizm w największym stopniu narażony jest na przeziębienia. Zarówno sama, jak i w połączeniu z substancjami synergicznymi zapewnia ona bowiem wzmocnienie ochrony antyoksydacyjnej, co przekłada się na prawidłowe funkcjonowanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1269 Data: 2022-09-09 13:51:53
  • Obróbka termiczna jedzenia

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] około 65g ww na 100g w trakcie gotowania traci około 40g ww. Z warzywami jest podobnie jesli nie gorzej. wiec mam takie 2 pytania: 1. mam produkty w diecie wliczone przed obrobka termiczna (np. kasza gryczana ktora gotuje, tak samo platki owsiane, ryz, jajka, mieso z piersi kuraka). wiec nie wiem jak liczyc, czy liczyc z własciwosciami przed [...]

    Odpowiedzi: 37 Ilość wyświetleń: 11414 Data: 2006-10-15 18:35:27 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Witam. 1. Czy istnieje jakaś tabelka czy np wymieniony jest sklad ilość aminokwasów w różnych źródłach białka ? Znalazłem np że Jajo ma 43% EAA, wołowina, kurczak 41%, twaróg 39%, mleko ponad 43% itp itp. http://potreningu.pl/articles/572/ktore-zrodlo-bialka-dostarcza-najwiecej-niezbednych-aminokwasow A mi chodzi o konkretnie wymienione ile mg [...]

    Odpowiedzi: 6 Ilość wyświetleń: 1549 Data: 2016-04-15 01:07:52 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Obróbka termiczna pokarmów

    Temat
    Odżywki i suplementy

    Od razu sorry ze tutaj a nie w odzywianiu- ale to raczej nie dietetyczne pytanie tylko czysta biochemia.... Wiec jak to jest ? Czy podczas obrobki termicznej (smazenie, gotowanie itp.) bialko zawarte w pokarmie ulega jakims negatywnym (z naszego punktu widzenia ) przemianom ? Jakas denaturyzacja czy cos ? Czy jezeli np. jem usmazony kotlet z [...]

    Odpowiedzi: 7 Ilość wyświetleń: 10579 Data: 2004-05-11 22:50:34 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)
  • Obróbka termiczna a ilość makroskładników

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    Hej wszystkim. Mam pytanie - jak to jest ze zmianą ilości białka czy węglowodanów w produkcie po obrobce termicznej. Czy wynika ona ze zmiany gramatury związanej z obróbką (puszczanie wody przez mięso, nasiąkanie wodą przez ryż itd), czy tez proces obróbki cieplnej w jakiś sposób redukuje makro (np. niszczy białko czy co tam). Tzn. jeśli surowa [...]

    Odpowiedzi: 8 Ilość wyświetleń: 2560 Data: 2016-11-10 13:39:14 Szacuny postu: 1 (cały temat: 0)
  • Odżywki białkowe a obróbka termiczna

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    Cześc. Pytanie takie moze bardziej do technologow zywienia. Wiele przepisow np na serniki zawiera w skladzie odzywke bialkową/ Czy dlugotrwala ekspozycja na temperature bardzo wysoką nue powoduje przemian w bialkach obnizajac ich strawnosc./wchlanianie czyli ostatecznie sumaryczna ilosc bialka spozytego ? ja np czasem lubie rozrobić WPC w [...]

    Odpowiedzi: 9 Ilość wyświetleń: 4901 Data: 2018-07-16 16:11:08 Szacuny postu: 2 (cały temat: 0)
  • Mozzarella - obróbka termiczna

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    Cześć, leci dziesiąty tydzień redukcji, bawię się procesem i zaczynam szukać urozmaiceń do diety. Ostatnio wrzuciłem sobie 100 gram makaronu ze 150g mozzarrelli + papryka pepperoni i około 100g arrabiaty/passaty pomidorowej, całość do piekarnika. Smakowało zaj**iście, ale mam wątpliwości jak wpływa taka obróbka termiczna (tj. około 10 minut w [...]

    Odpowiedzi: 16 Ilość wyświetleń: 1375 Data: 2020-03-10 04:11:41 Szacuny postu: 0 (cały temat: 0)